“HEUVELSTAD

Wonen in een centrum én het landschap| terug |

Wonen mogelijkheden en behoeftes

Mogelijkheden voor wonen worden veelal gerealiseerd door aanleg van nieuwe wijken bij dorpen en steden (een oplossing die veel ruimte vraagt).
De inrichting hiervan is gebaseerd op het creëren van woonplekken (straten, woonerf) met als basis rust, ruimte en privacy voor bewoners. De beleving van ruimte is hier beperkt tot uitzicht op een schutting of woning van buren. Voor sfeer en gezelligheid (stadsleven) is men aangewezen op een vaak verder gelegen stadscentrum.
Van woningen die worden aangeboden zijn indeling en uitstraling voor een groot deel bepaald. Dit is lang niet altijd wenselijk. De bewoner koopt of huurt vaak kostbare ruimte die niet (direct) nodig is.
Een oplossing zou kunnen zijn om nieuwe steden of dorpen te bouwen die minder ruimte vragen, passen in het landschap en beter aansluiten bij beleving en wensen van toekomstige bewoners.

Betaalbaar wonen naar wensen en behoefte. 

Vraagstelling

Als je mensen vraagt, waar woon je het liefst in de stad, woonwijk of op het platteland, dan twijfelen velen.
Van alle drie mogelijkheden worden voor- en nadelen genoemd.
Waarom geen stad bouwen waarbij de voordelen in elkaar schuiven en er een ideale woonsituatie ontstaat?
Variabele, persoonlijke woonruimtes met privacy, ruime terrassen met uitzicht op een wijds landschap en de gezelligheid van een stad onder hand bereik.  Dit alles is samengebracht in “HEUVELSTAD”.
 

“HEUVELSTAD” 

Wat is het?

Het is een cirkelvormig, conisch gebouw gelegen in het landschap ± 26m hoog (als de hoogste bomen)  met een doorsnee van ± 200 m. De randbebouwing bestaat uit 8 lagen, die van buitenaf trapsgewijs oplopen. De onderste (de activiteiten laag) is bestemd voor winkels eethuis sport- en/of werkruimte met daar op volgend een laag voor parkeren Dan komen meerdere woonlagen met plaats voor ± 300 woonruimtes (cellen), die in oppervlakte kunnen variëren van 100 tot 250 m2. In het midden is een open ruimte van ± 1000 m2 (het stadscentrum).

De buitenzijde:

Door de trapsgewijze bouw en de begroeide balkons, ziet het bouwwerk er aan de buitenzijde  uit als een begroeide heuvel. Met binnenin een bruisend centrum. 

Het centrum:

In het centrum, de centrale binnen ruimte, is plaats voor sport  spel en ontspanning, skaten, speel- en trimtoestellen, muziekpodium en rustpunten met groen en water. Het centrum als actief middelpunt van een leef gemeenschap. 

Beleving :

Door de gecentreerde ligging heeft een woning aan de binnenzijde de beleving van een stadscentrum met rumoer en activiteiten, terwijl de buitenzijde een ruimtelijk uitzicht geeft op een rustgevende landschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

HET GEBOUW:  

            De begane grond

            Deze laag bestaat uit een weg met laad/los ruimte, met binnenin winkels, gebaseerd op een thematiek per stad met plek voor café, eethuis en sportruimte. 

            Eerste verdieping

            In deze laag is een weg en parkeerruimte, met binnenin bergruimte/garage voor bewoners en centrale hobby en knutselruimtes b.v. timmer- en sleutelwerkplaatsen, handwerkruimtes. De tijd van passieve ontspanning als tv. kijken en computeren is voorbij. Mensen moeten weer het gevoel hebben dat hun lichaam meer is dan zintuigen en geest. Ze moeten weer hun handen kunnen laten wapperen. 

            Verdieping 2 t/m 7

            Dit zijn woonlagen. Elke woonlaag wordt verdeeld in gelijkwaardige wooncellen. Elke wooncel heeft aan de buitenzijde een 15 tot 50 m2 groot balkon (tuin) met uitzicht op het landschap (rust en ruimte, het gevoel van buitenleven). De andere zijde van de cel (woning) kijkt uit op een open ruimte, de binnenstad. Een centrum van activiteit en ontspanning. 

Cijfers:

Heuvelstad, zoals besproken, heeft een doorsnee van ± 200 m, 6 woonlagen met plaats voor ± 300 wooncellen van 250 tot 500 m3. Met een gemiddelde bezetting van 3 personen kunnen er ± 900 mensen wonen en recreëren. Totale oppervlakte ± 3 ha., (binnenterrein ± 1 ha.) Hoogte ± 26m (als de toppen van hoge bomen) Genoemde maten en afmetingen zijn niet bindend en kunnen naar behoefte en per project variëren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekstvak:  
       INKIJK IN        “HEUVELSTAD”

 

 

De bouw: 

De hoofdbouw, (het skelet) kan gemaakt worden door een grote aannemer. De indeling, voor- en achtergevel, van elke wooncel kan met behulp van kleine aannemers of zelfbouw worden afgebouwd. Dit geheel naar eigen smaak, wensen en mogelijkheden bewoners.(Herkenning

Jongeren: 

Dit laatste is belangrijk voor de smalle beurs van o.a. jongeren. Je koopt in eerste instantie alleen een ruwe cel, een ruimte. De afbouw kan budgettair plaatsvinden. Het moet mogelijk zijn dat de smalle beurs begint met een bungalowtent. Qua vormgeving speelt dit in het totale beeld nagenoeg geen rol. 

De ligging: 

Heuvelstad zou goed kunnen worden ingepast in een open cultuurlandschap, dicht bij een grote weg of in de omgeving van een stad. 

Uitstraling: 

Het aanzicht van de binnengevels mag per woning variëren in vormgeving, kleur en materiaalkeus. Dit zal de persoonlijke herkenbaarheid en het stadsbeeld versterken.
Deze variatie is ook toepasbaar voor de buitengevels. Hier gaan ze qua aanzicht voor een groot deel verscholen achter een ±1m brede met groen begroeide planten bak die het geheel de aanblik van een groene heuvel zal geven.
Een bouwwerk door vormgeving en groen ingepast in het landschap, met een hoge efficiëntie en belevingswaarde.

Pilots

Binnen de mogelijkheden van plattelands vernieuwing zijn we opzoek naar een pilot waar in deze vorm van leefruimte kan worden gerealiseerd.

Pape Creavorm
Jan Pape
Schuurmansweg 3a
7156 SK Beltrum

tel 0544 350321
E-mail: jan@papecreavorm.nl

Dit product is geoctrooieerd onder rechtnummer.

| terug |